Oral Aft Nedir? Tedavisi Nasıldır? İlaçları Nelerdir?

Oral Aft Nedir? Oral Aft neden olur? Oral Aftın tedavisi nasıldır? Oral Aft Bitkisel çözümü naslıdır?

Oral Aft Nedir?

Resimde de görüldüğü gibi canımızı fazlasıyla sıkan bu oral aft 1 cm büyüklüğü genellikle geçmeyen ortası beyaz etrafı kızarık olan ağız içinde oluşan bir yaradır. Kendisi küçük ama ağrısı büyük olan bu Oral Aftlar tedavisiz yaklaşık 1 haftada tedaviyle 2-3 günde geçen bir hastalıktır. Bazen bir hastalık değil bir bulgu olarakta karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir şey yiyip içmemmize engel olan, konuşmamızı, gülmemizi ve hayat standartımızı  oldukça düşüren bu küçük oral aftlar ağız içi koku  ve ağrı yapabilirler.

Oral Aft Neden Olur?

Yaşam kalitemizi oldukça düşüren bu ağız içi beyaz yaralar neden oluşur? Oral Aftlar hangi hastalıkların habercisi olabilir? Toplumumuzda görülme oranı çok yüksek olan bu oral aftlar birçok nedene bazen nedensiz bile çıkabilmektedir. Yılda 3 defadan fazla çıkan Oral Aftları araştırmak gereklidir. Altta yatan herhangi bir başka sebep olabilir. Şimdi Oral Aftın nedenlerini sıralayalım...
-Ailesel veya nedensiz
-Stress
-Sigara ve Alkol (B12 Eksikliği Yaparak)
-İmmun sistemin zayıfladığı hastalıklar ( HIV, Ateşli Hastalıklar)
-Kansızlık (Anemi)
-Vitamin eksiklikleri ( B12 ve C Vitamini)
-Şeker ve Tiroid Rahatsızlıkları
-Hamilelik
-Adet Dönemleri
-Behçet Hastalığı ( Genç erkek hastada ilk bulgu olabilir ağız dışında genital bölgede de aftlar gözükür)
-İnflamatuar Barsak Hastalıkları ( Crohn ve Ülseratif Kolit)
-Glutene Hastalığı
-Sle ( Vb Romatizmal Hastalıklar)
- Ayrıca fazla miktarda tüketilen C vitamini, Ceviz, Baharat ve Ananasta Oral Aftlara yol açabilirler.

Oral Aft Tedavisi ve İlaçları

Oral Aft
ların birçok tedavisi ve piyasada birçok ilaç mevcuttur. Oral Aft Bitkisel olarakta tedavi edilebilmektedir. Ancak Tekrarlayan Oral Aftlarınız mevcutsa senede 3-4 kere bu hastalıktan muzdaripseniz doktorunuza bunu söylemenizde fayda var.
Oral Aft İlaçlarından öncelikle tıbbi ilaçlardan bahsedelim. Piyasada birçok çeşidi bulunan Antiseptik Gargara / Spreyler mevcuttur. Bunları düzenli kullanımda ( yaklaşık 5 gün kadar ) aftlar geçmektedir. Dirençli bir aftınız var ise antibiyotikli kremlerle birlikte bu solüsyonları kullanmanız daha etkili olacaktır. Tedaviye bazen kortizonlu spreyler dahi eklenebilmektedir. Oral Aftta Ağrıdanda çok çektiğimiz için ağrı kesicilerde kullanılabilir.
Oral Aft Bitkisel Tedavisi olarak evde uygulayabileceğiniz bir çok yöntem mevcuttur. Şimdi bunlardan biraz bahsedelim. Hepimizin bildiği gibi dut ve dut suyu oral afta iyi gelen bir bitkidir. Günde birkez dut şurubu ( Aktarcılardan temin edebilirsiniz) sürebilirsiniz yada dut suyu içebilirsiniz. Nane yağını aft üzerine günde 2 kez uygulamanız hem ağrıyı hemde aftı birkaç gün içinde kaybedersiniz. Sabah akşam çiğnenen fesleğen yaprağıda oral aftlara iyi gelmektedir. Müthiş bir antiseptik olan karbonatlı su ile günde 3-4 kez yapılan gargara aftı birkaç güne kalmaz iyileştirir. 1 bardak su içine 2 çay kaşığı kaya tuzu atın karıştırıp günde 3-4 kez gargara yapın. Sonuçları yüz güldürücü olacaktır.
Son olarakta ağızda oral aft çıktıktan sonra sert şeyler yemekten kaçının. Çok soğuk ve çok sıcak tüketeceğiniz besinler ve içecekler yaranın iyileşmesini geciktirir. Ceviz , ananas suyu ve c vitamininden uzak durun.

Oral Aft Videosu

 

Related

Oral Aft Videosu 6506264737976993746

Yorum Gönder

emo-but-icon

Facebook

Popüler Videolar

Yorumlar

Online

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

item