Bergamot Otu (Çayı) Yararları Zararları Hazırlanışı Yan Etkileri Nelerdir?

http://saglikliyasamvebiz.blogspot.com/2014/10/bergamot-otu-yararlari-zararlari.html
Bergamot Bitkisi çok fazla bilinmeyen ama birçok faydası ile ço faydalı bir bitkidir. Bergamot otunun diğer bir adı ise citrus bergamiadır. Bergamot Otu yaklaşık 4 metre boyuna kadar uzayabilen ağaç şeklinde ve yaprakları uzun, koyu yeşil renginde, çiçekleri ise yapraklarına göre oldukça küçük ve beyaz renkli bir bitkidir. Bergamot Otunun Meyveleri ise küre şeklindedir ve şekli daha çok armut biçiminde yada daha çok limona benzer biçimde gelişmekte ve büyümektedir. Yaklaşık 1000 yıldır çay formunda kullanılan bergamot, portakal kokusuna benzer bir kokuya sahiptir. Amerika yerlileri arasında popüler olan bitki yetiştiği bölgeye göre pembe, mor, beyaz ve kırmızı çiçeklere sahiptir. Ayrıca Bergamot Otunun Boyutu 5 ile 7 cm çapında hafif ekşimsi tadında, meyveyi kaplayan kabuk kısmı ise limon sarısı şeklindedir. Bergamot Otu ilk olarak Hindistan’da yetişmeye başlamıştır. Dolayısıyla anavatanı olarak Hindistan bilinmektedir. Ülkemizde ise daha çok Adana , Mersin ve Hatay gibi Doğu Akdeniz kıyılarında yetişebilmektedir. Bergamot otunun meyve kabukları sıkılarak elde edilen bergamot esası çok değerlidir. Bu sıvı sıkıldığında yeşilimtırak sarı renginde güzel kokulu olsada tadı kokusu kadar tatlı değil aksine biraz acı tadındadır. Bergamot otu ayrıca limonata, meyve suyu gibi içeceklere tat vermek amacı ile kullanılır. Bergamot Otunun asıl kullanı m alanı Bergamot çayıdır. Fakat bir kullanım alanıda Bergamot yağıdır. Yani kısacası Bergamot Otu önemli vitamin ve mineral açısından zengin bitkilerimizden bir tanesidir.
Bergamot Otunun (Çayının) Faydaları Nelerdir?
Yukarıda kısaca Begamot Otundan bahsetmeye çalıştık. Dilerseniz şimdi hızlıca Bergamot Otunun Faydalarına, Bergamot Çayının Yararlarına geçelim. Ve Bergamot Bitkisinin diğer kullanım alanlarına hızlıca bakalım.
Bergamot bitkisinin esansının en çok kullanım alanının çay olduğunu belirtmiştik. Bergamot çayının faydalarına az sonra bakıcaz ama ondan önce Bergamot Otunun şöyle bir güzelliği var. Birçok çay ve ilaçlar olmak üzere onlarca maddeye hoş bir koku veren aromasıyla Bergamot Otu birçok alanda kullanılabilmektedir. Ayrıca kabuklarıyla da bergamot reçeli yapılmaktadır. Bergamot Çayı genel olarak rahatlatıcı, kasları gevşetici ve dinlendirici etkisi ile hem uykuyu düzenler ve uyku bozukluklarında sık kullanılan bir bitkidir. Özellikle böbreklerimizin düzenli olarak çalışmasını sağlayarak böbrek fonksiyonlarına olumlu katkıları müthiştir. Ayrıca düzenli Bergamot Çayı içenlerin vücut direncini arttırdığı ve buna bağlı olarak mikroplara savaş açtığı bilinmektedir. Bergamot otundan elde edilen bergamot yağı birçok hastalığın tedavisi için kullanılabilmektedir. Başta böcek ısırıkları , sinek ısırıklarında, yağlı ciltlerde , sivilce ve aknelerde de kullanılabilmektedir. Bergamot Otu ayrıca iltahabik boğaz ağrılarında da kullanılmaktadır. Sindirim sistemi bozukluğu çeken hastalıklarda barsak düzenliyici olarak kullanılabilen ot bağırsaktaki gaz birikintilerine ve mide ağrıları olmak üzere daha bir çok hastalığa şifa olmaktadır.
Mucizevi ot olan bergamot yapraklarının iyice demlenmiş buharını solumak baş ağrısı, sinüs sorunları, burun tıkanıklığı , öksürük, grip ve mide bulantısınada iyi gelmektedir. Bergamot Çayını içmek aşırı yeme sonrası oluşan şişkinliği, mide ağrısını ve diğer mide rahatsızlıklarını hafifletir yani soda görevi gören mucizevi bir bitkidir. Ayrıca vücuttaki fazla miktardaki suyu atarak etkili bir idrar sökücüdür rolü üstlenir.
Son olarak Bergamot otu antiseptik özelliği ile duş jellerinden parfümlere kadar pek çok kozmetik üründe yer almaktadır. İlginçtir ki Bergamot otu bakteri oluşumunu önlediği için uzun süre saklanması gereken etlerin korunması için kullanılmaktadır.
Bergamot Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bergamot Çayının Faydalarını ve yararlarını öğrendikten sonra şimdi sırada nasıl hazırlandığını öğrenmeye. Oswego çayı, arı balsamı ve bergamut çayı olarak da bilinen bergamot çayı bergamot bitkisinin kurutulmuş yapraklarından, tohumundan veya kabuğundan hazırlanırlanarak birçok derde şifa olurken aynı anda güzel tadı ve rahat içimiyle size keyif verecektir. soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilir.
Bergamot çayı hazırlarke dikkat etmemiz gereken kural kaynayan suyu bir kenara alıp bir kaç çay kaşığı bergamot yaprağı atmak ve demlenmesini beklemek.Bu bekleme işlemi yaklaşık 5 dakika kadar sürmeli. Bergamot bitkisinin yapraklarından, kabuğundan ve tohumundan çay yapılabilmektedir. Demleme süresi bitkinin hangi bölgesini kullandığınıza göre değişebilmektedir. Eğer Bergamotun tohumunu ya da kurutulmuş yapraklarını kullanıyorsanız demliğinize 2 çay kaşığı atabilirsiniz. Bergamot Otunun Kabuğunu kullanıyorsanız 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. Bergamot çayınızı biraz daha tatlandırmak istiyorsanız çayınızın içine bal veya birkaç damla limon damlatabilirsiniz. Demleme süresini ne kadar uzun tutarsanız çay o kadar kuvvetli bir tada ve etkinliğe sahip olacaktır.
Bergamot Otunun (Çayının, Bitkisinin) Yan Etkileri Zararları Nelerdir?
Diğer tüm bitkilerde olduğu gibi bergamot çayını ya da otununasıl olursa olsun uzun süre boyunca kesintisiz olarak ya da yüksek dozlarda kullanırsanız yan etkilerinde gözükme olasılığı artacaktır. Peki Bergamot Otunun Yan Etkileri Nelerdir? Bergamot Çayının Zararları Nelerdir? Bergamot Otunun Yan Etkilerini sayacak olursak rahim kasılmalarını, adet düzensizliklerini ilk başta saymamız gerekir. Bu nedenle bergamot çayını tüketirken ara vermeyi unutmayın. Nasıl mı? Örneğin bir hafta boyunca Bergamot Çayı içtikten sonra bir hafta ara verebilirsiniz. Bu yan etkilerinden dolayı Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılması pek tavsiye edilmez. Soğuk algınlığı nedeniyle kullanıyorsanız hastalığın belirtilerini hafifletmek için 3-4 günden uzun süreler kullanmayın. Alternatif tıp amaçlı kullanırken herhangi bir yan etkisini gördüğünüzde mutlaka doktorunuza danışın. Bu kural her bitki için geçerlidir. Teyzem kullandı çok iyi geldi sende iç. Her faydaları bilinen bitki her insan için uygun olmayabilir. Özellikle bir diğer konuda kronik hastaları için düzenli ilaç kullananların bu bitkilerin ilaçlarla etkileşime geçip geçmediğini doktorundan öğrenmesi gerekir.