Varis Nedir? Varis Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

http://saglikliyasamvebiz.blogspot.com/2014/07/varis-nedir-varis-belirtileri-ve.html

Günlük hayat kalitemizin düşmesini istemeyiz. Sürekli bir bacak ağrısı ve bacakta kötü bir görüntüye yol açan Varis Nedir? Varis Nasıl Oluşur? Varis Belirtileri Nelerdir? Varis Tedavisi Nasıl Olur? Varis İlaçları Nelerdir? Şimdi hep birlikte bu konuya açıklık getirelim...
Varis Nedir?
Bacaklardaki Venlerin (Toplardamar) genişleyip, kıvrımlaşıp büzülüp kirli kanı kalbe geri getirmesindeki fonksiyonu kaybetmesine Varis denilir. Kısaca varis bacak toplardamarlarındaki genişlemedir. Varisin oluşum mekanizmada birçok faktör rol alır. Toplardamarlarda bulunan kapakçık sisteminin yetersizliğinde kanın kalbe dönüşü zorlanır ve kan bacakta göllenir. Ayrıca bacak kaslarının kasılması toplardamarları sıkıştırdığı için kanın yukarıya doğru hareket etmesine yardımcı olur. Uzun süreli ayakta kalma veya hareketsizlik kanın bacakta göllenmesine yol açıp bacaklarımızda varis oluşumunu kolaylaştıracaktır.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varisin birçok belirtisi mevcuttur. Kendinizin bile tanı koyacağı varisin toplamda 6 derecesi bulunmaktadır. 1 den 6 ya doğru artan derecelerde 1. evrede sadece kılcal damarlarda hafif belirginleşme ve çok az miktarda bacakta ağrı olurken 6. evrede tüm bacakta yaralar ve renk değişimleri meydana gelmektedir.
- Bacaklarda şişme ve ağrı
- Belirginleşen mor renkte kılcal damarlar veya ilerlemiş varislerde 5 mm çapında gözle görülen toplardamarlar
- Bacaklarda yorgunluk ve ağırlık hissi
- Damarlanma olan bölgelerde karıncalanma, kaşıntı ve kızarıklık
- Uzun süreli ayakta kalındığında akşamları artan ağrı ve damarların belirgenleşmesi
- İleri derecelerde damarlarda tıkanıklık ve buna bağlı tıkanan bölgede iltihap
- Artan kas krampları
Varisli Hastalara Öneriler:
- Uzun süre ayakta kalmamaya çalışın. Uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa yarım saatte birde olsa oturmaya çalışın imkanınız varsa yatın ve bacaklarınızı yüksekçe bir yere koyarak 5 dakik dinlendirmeye çalışın ve kan akımının devam etmesine yardımcı olun. Yatma imkanınız yoksa ayakta durarak şu egzersizi yapın. Ayaklarınızı şekilde görüldüğü gibi gerdirerek kaslarınızı kasıp varisi engelleyebilirsiniz.
- Uzun ve yorucu bir günden sonra eve geldiğinizde ilk işiniz ayaklarınızı dizinize kadar ön ve özellikle arka tarafını 2 3 dakika boyunca soğuk suyla yıkayın. Soğuk su damarlarınızı büzecek ve kanın kalbe çıkmasına yardımcı olacak. Tam tersi uzun süre sıcakta kalma, sıcak bir duş yada hamam gibi yerlerde damarlarımız genişler ve varis oluşumu başlar. Sıcak bir duştan ve bahsettiğimiz durumlardan sonra bacaklarınızı soğuk suyla yıkayın. Varisi Önlemek için çok etkilidir.
- Yüksek topuklu ayakkabılar baldır kaslarınızın çalışmasını önler ve kalça kasını daha çok kullanırsın. Dolayısıyla varisi zemin hazırlamış olursunuz. Topuklu ayakkabılar sadece özel günlerde :)
- Düzenli spor yapmak heryerde olduğu gibi varistede koruyucudur. Spor yapmak kan dolaşımını düzenler ve varis oluşumunu ciddi anlamda azaltır.
- Fazla kilo ayaklarınıza ve bacaklarınıza fazla yük demektir ve dolaşım sistemini bozar. Dolaşım sistemini bozmak demek varis oluşumuna katkı sağlamak demektir.
- Düzenli bacak jimnastiği ve masaj yapın. Ayrıca bacaklarınıza yapacağınız en güzel iyilik günde 2 3 kez 5 - 10 dakika boyunca ayaklarınızı yukarıya doğru dikmek yada kalp seviyesinden yukarıya kaldırmaktır.
- Varisiniz varsa varis çorabı giymelisiniz. Varis Çorabı nasıl giyilir? Varis çorabı sabah kalktığınızda ayağınızı yere koymadan önce giyilmelidir. Yataktayken ayağınızı havaya kaldırarak giyilmeli ve gece yatarken çıkarılmalıdır.
Varis hastalığının birçok tedavisi mevcuttur. Bunlardan birkaçını sizler için kısaca paylaşalım.
Skleroterapi: Bozuk olan toplardamarlara ilaç verilir. Bu ilaçlar damar duvarlarınız birbirine yaklaşır ve daralır. Gitgide birbirine yaklaşan damar en sonunda tamamen bir birine yapışır ve ortadan kaybolur. Bu sayede varislerinizde ortadan kaybolur.
Ven Stripping (Sıyırma): Hasarlı toplardamar ile bacaktaki ana toplardamar ( Safen Ven) arasındaki tüm bağlantılar kesilir ve hasarlı toplar damar çıkartılır.
Laser Tedavisi: Dışarıdan ve içeriden olmak üzere iki çeşittir.
- Harici Laser Tedavisi: Küçük çaplı varislere dışarıdan uygulanan tedavi yöntemidir. Büyük ölçüde tedavi edicidir. Etkilidir.
- Damariçi Lazer Tedavisi: (Endovenöz Lazer Tedavisi): En etkili tedavi yöntemidir. Ağrısız, acısız, kısa süren ve anestezi gerektirmeyen tedavi yöntemidir. Son 5 yıldır yaygınlaşan Varis Tedavisinde altın tedavi yöntemi Endovenöz Lazer Tedavisidir. Büyük Toplardamara açılan küçük bir kesi sonrasında hasarlı damarlar kataterle yakılarak yok edilir. Hasarlı damardaki kan diğer sağlıklı venlerle kalbe doğru taşınır. Birçok avantajı olan bu yöntem sonrasında aynı gün varislerinizden kurtulup günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Sadece 5 gün boyunca varis çorabı kullanmanız gerekecektir.