Soğuk Algınlığı ve Grip İçin Çorbalar ve Tarifleri

http://saglikliyasamvebiz.blogspot.com/2014/11/soguk-algnlg-ve-grip-icin-corbalar-ve.html
Kış geldi çattı. Artık kendimizi soğuktan korumanın vakti çoktan geldi. Gribal enfeksiyon, nezle gibi hastalıklardan korunmanın birçok yolu var. Bu yollardan bir taneside kışın kendimize hazırlayacağımız enfes çorba tarifleriyle bünyemizi güçlendirebiliriz. Dilerseniz şimdi sizlere antibiyotik ayarında :) çorba tarifleri verelim...
Yeşil mercimek çorbası, birçok ilacın karışımı gibidir. Birçok faydası bulunan Mercimek çorbası çok faydalıdır. Şimdi dilerseniz tarifine bir göz atalım...
Tencere içerisinde, yeşil mercimekleri 15 dakika haşlıyoruz.
Haşladığımız yeşil mercimeğin suyunu süzüyoruz.
Soğanı ince ince doğruyoruz.
Başka bir tencere içerisine 1 yemek kaşığı sıvı yağı ve doğradığımız soğanı ilave edip, soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.
Salçayı ilave edip karıştırıyoruz.
Haşladığımız yeşil mercimeği ve sıcak suyu koyup pişiriyoruz.
Çorbamızın pişmesine yakın erişteleri, tuzu, kekiği ve karabiberi ilave ediyoruz ve karıştırıp pişmeye bırakıyoruz.
Çorbamız pişince, tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağı, naneyi, pul biberi ilave edip kavuralım.
Hazırladığımız sosu mercimek çorbası’nın üzerine katalım ve iyice karıştıralım.
2. Çorbamız annelerimizin en çok sevdiği çorbalardan olan Tarhana çorbası
Tarhana çorbası birçok derde deva olan ve kış çorbalarının vazgeçilmezi olan bir çorbadır. Bağışıklığımızı güçlendiren bu çorbanın tarifine dilerseniz birlikte bakalım.
Tarhanayı 2 su bardağı suyla derin bir kaba alın ve karıştırarak yumuşatın.
Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Yağ hafif kızınca rendelenmiş domatesleri ya da salçayı ekleyip tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun
Ezilmiş tarhana ve kalan 5 su bardağı suyu da tencereye aktarın. (et ya da tavuk suyu yoksa bulyon kullanabilirsiniz) Tuz ve karabiberi serpiştirip sürekli karıştırarak çorba koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Çorba kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın,
Diğer taraftan, tereyağını küçük bir tavada kızdırıp naneyi kızgın yağda çevirin ve ocaktan alın. Naneli sosu sıcak çorbanın üzerine gezdirip karıştırın. Çorbayı sıcak sıcak servise sunun.
3. Çorbamız ise Kuşkonmaz çorbası
Şimdi dilerseniz bir bilgiyi hatırlatmakla konumuza başlayalım. Kuşkonmaz çorbasının eski Mısır’da tedavi amaçlı kullanıldığını biliyor muydunuz? Vitamin deposu olarak içilen kuşkonmaz çorbası tam bir kış çorbasıdır,
Kuşkonmazları soyun, uçlarını kesin ve 3 cm uzunluğunda parçalara ayırın. Soğanı soyup yıkayın, küp halinde doğrayın ve kızgın yağda pembeleşene dek kızartın, kuşkonmazları ilave edin, 1 dakika daha kızartın. Kremanın yarısını, sütü ve suyu ekleyin. Tavuk suyu, karabiber ve toz hintcevizi katın. Çorbayı 7 dakika kısık ateşte pişirin. Kalan kremayı çırpın, yumurta sarılarını karıştırın. Tost ekmeğini küp halinde kesin ve fırında kızartın.Yumurtalı kremayı çorbaya karıştırın. Çorbayı bir taşım kaynatın, gerektiği takdirde tuz ve baharat atın, kıtır ekmek ve yeşillikle dekore edin.