Adaçayının Faydaları ve Zaraları Nedir?

 Dayanıklı ve güçlü bitkimiz Adaçayı yaklaşık 50 santim boylarında olan çiçekleri menekşe renkli özellikler Türkiyenin güney kısmında yetişen otsu bir bitkidir. Bu bitki kış aylarına karşı dayanıklı olup don olayı gerçekleşene kadar sağlam durabilen bir bitkidir.Yaz aylarını daha çok seven Adaçayı Haziran ayında açmaya başlar ve etrafına hoş bir koku yayar. Yaprakları çiçeklerinin aksine daha acımtırak bir koku verir. Çayırlarda, meralarda ve bayırlarda yetişen bu bitki kendi tohumuyla çoğalır. Mucizevi güzelliklere sahip Adaçayı'nın birçok yararı mevcuttur. Yanlış kullanımlarda zararlarıda olan bu bitkinin şimdi  birazda yarar ve zararlarından da bahsedelim. Eskilerden hoşunuza gidecek bir sözle giriş kısmını bitirelim:
"Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!"

Bir Adaçayı Efsanesi : Adaçayının faydalarından bahsetmeden önce küçük bir efsane ile başlayalım."Kutsal Meryemana, Bebek İsa ile Herodes’un gazabından kaçmak zorunda kaldığında, kendisini saklamaları için, çayırdaki tüm çiçeklerden yardım istemiş, ama hiçbir çiçek ona yanıt vermemiş. İşte o zaman adaçayı eğilmiş ve Meryemana sığınacak bir yer bulmuş. Onun sık ve koruyucu yapraklarının arasına girerek Herodes’un askerlerinden saklanmış ve askerler onu görmeden geçip gitmişler. Tehlike geçiştirildikten sonra, saklandığı yerden çıkan Meryemana, tatlı sesiyle adaçayına şöyle demiş: Bu andan sonra sonsuza dek insanların en çok sevdiği çiçek sen olacaksın. Seni, insanları tüm hastalıklardan koruyacak kadar güçlü kılıyorum. Bana yaptığın gibi, onları da ölümden kurtar!” rivayete göre bu mucizevi bitki gerçekten bu kadar etkilimi görelim.

Adaçayının Yararları  Nelerdir?

Adaçayının Sağlığa Faydalarından bahsetmek gerekirse  vücuda bir çok faydası olan bu bitkiye gerekli değeri vermediğimizi göreceğiz. Başlayalım.

1- Şeker Hastalığını önleyici olan bu bitki İngiltere'de yapılan bir araştırmada bazı Tip 2 Diyabet ilaçlarıyla Adaçayının aynı etkiye sahip olduğunu ve düzenli Adaçayı içenlerin Şeker Hastalığına yakalanma olasılığının çok daha az olduğunu belirtiyor.
2- Ağız ve Diş Sağlığı için birçok faydası bulunan Adaçayı dişleri beyazlatmak , ağızdaki yaraları iyileştirmek, çürüklerin oluşumunu önlemek gibi birçok etkisi bulunyor. Eğer ben Adaçayını içmem diyorsanız ılık bir Adaçayı Diş ve Ağız Sağlığınıza iyi gelebilir.
3- Stres azaltıcı etkiside bulunan bu çayı rahatlamak ve biraz gevşemek için tüketebilirsiniz. Vücudunuzu biraz gevşetmek için bir bardaak Adaçayı harika olurdu değil mi? Anca k çok stresli ve panik bir kişiyseniz çok fazla etki beklemeyin bitki çaylarından ziyade doktorunuza başvurun ;)
4- Hafıza Güçlendirici etkisi Amerikada yapılan bir araştırmadan sonra bulundu. Düzenli Adaçayı tüketen 45 yaş üzeri kişilerde kısa süreli hafızasında önemli bir artış gerçekleşmiş. Alzheimer Hastalığı ilaçlarındaki etken maddelerden içeren Adaçayını hafızanız için tüketin.
5- Soğuk Algınlığı için birebir olan bu bitkiyi gribal enfeksiyona yakalandığınızda bolca tüketmeyi unutmayın. Ayrıca ağız içindeki Akut Farenjit, Akut Tonsilit gibi hastalıklarda da Adaçayı Gargarasını yapmayı ihmal etmeyin ilaçlarla birebir aynı etkiyi göstermektedir.
6- Sindirim Sistemi Düzenleyici Bitkiler arasında yer alan Adaçayı sindirimi düzene sokup hem Kabızlık hemde İshale iyi gelen bir bitki. Ayrıca hazımsızlık, mide ve barsak gazlarınının azalmasınada cidi ölçüde etki etmesiyle bilinen Adaçayını içmemek delilik olsa gerek. :)
7- Saçlı Deri Enfeksiyonları , kepek ve  yağlı saçlarda saçı durulama suyu olarak kullanılabilecek Adaçayını eğer birçok yöntem deneyip bu sorunlardan kurtulamadıysanız mucizevi bitkimizi deneyin derim.
8- Terlemeyi Azaltan Bitki olarakta bilinen Adaçayı özellikle düzenli kullanımlarda gece terlemelerini azalttığı gözlemlenmiş.
9- Adet Sancılarını azalttığı gibi adetleri düzenen sokar ve içerdiği östrojen sayesinde Menopozun yan etkilerini azaltır.

Adaçayının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Diğer bütün bitkiler gibi Adaçayının Zararlarıda vardır. 2 haftadan uzun süre ( Günde 2-3 bardak) veya bir seferde fazla miktar kullanımında içerisinde bulunan Thujone maddesinden dolayı toksik etki gerçekleştirebilir. Ayrıca Gebeler ve Emzirenlerinde içmesi önerilmemektedir. Sürekli ilaç kullananlarında Doktorlarına danışmadan Adaçayını içmesi önerilmemektedir.

Adaçayını Nasıl ve Ne Kadar İçmeliyim?

Öncelikle söylemeliyiz ki kesinlikle Adaçayını kaynatarak yapmayın!!!
4 Kişilik büyük boy çay bardağı için 8-10 adet Adaçayı Yaprağını kaynamış ve altı kapatılmış suya atınız. Yada Kurutulmuş ve ufalanmış Adaçayı ise 1,5 çay kaşığı kadar atmanız yeterli. 5 Dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra günde en fazla 2 bardak içebilirsiniz. Adaçayı Gargarası içinde yaptığınız çayın soğumasını beklemeniz yeterli. 2 Hafta düzenli kullanımdan sonra 2 haftada adaçayı içmemeniz faydanıza olacaktır.

Adaçayının Faydaları İbrahim Saraçoğlu Video 

Related

Videolar 159607424898690527

Yorum Gönder

emo-but-icon

Facebook

Popüler Videolar

Yorumlar

Online

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

item