Çağımızın Sorunu Teknolji ve İnternet Bağımlılığı

http://saglikliyasamvebiz.blogspot.com/2014/07/cagimizin-sorunu-teknolji-bagimliligi.html
Teknoloji hayatımızı her alanına girmiş durumda. Akıllı telefonlar, laptoplar, bilgisayarlar, playstationlar ve daha birçok teknoljik alet kullanıyoruz. Evde , işte, okulda her yerde teknolojinin kölesi olmuş durumdayız. Teknoloji bağımlılığı günümüzde giderek artan bir hastalık olmuş durumda ve böylece asosyal , birbiriyle gerçek hayatta iletişime geçmeyip sanal arkadaşlıklar kurmaktayız. Günümüzün büyük bir kısmını facebook, twitter gibi sosyal paylaşım alanlarında harcamaktayız. Dahası tabletler, akıllı telefonlar çıktı çıkalı teknolojiye bağımlılık 2 3 yaşından itibaren başlamaktadır.
Peki bu Teknoloji Bağımlılığının Zararları Nelerdir? Teknolojinin ne gibi tehlikeleri vardır?
Teknolojinin günümüzde birçok faydası mevcuttur. Hayatı kolaylaştıran bu teknolojiler bazen bizi kendine hapsedebiliyor ve teknoloji bağımlısı haline gelebiliyoruz. İnternet başında saatlerini geçiren gençler ve çocuklar heryerde görmek mümkün. Telefonu elinden düşürmeyen insanlar. Teknoloji bağımlığının ruhsal zararlarından bahsedecek olursak başta asosyal bir kişilik yaratan bu bağımlılık ayrıca dikkat eksikliği, depresyon, otizm ve hatta bipolar duygulanım bozukluğuna kadar götüren ciddi tehlikelere yol açmaktadır. Teknolojinin bağımlılığının fiziksel olarak zararlarından bahsedecek olursak eğer; başta görme problemleri ve iskelet bozukluklarına yol açmaktadır.Ayrıca yüksek miktarda Radyasyon alımı , uzun süreli hareketsizliklere bağlı obezite riskinde artış meydana gelmektedir. Teknoloji bağımlılarında görülen başka bir sıkıntı ise şiddete eğilim gözlemlenmektedir.Uykuya dalamama ve uyku bozukluklarıda bu sıkıntılardan bir tanesidir.
Teknoloji Bağımlılığından kurtulmak için neler yapmalıyız? Çocuklar teknolojiden nasıl uzaklaştırılır? İnternet ve Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Bilhassa çocukları ilgilendiren İnternet ve Teknoloji bağımlılığını çözmek aileden başlıyor. Ailenin bu konuda etkisi büyük. Çocuk ile daha çok iletişime geçerek onu anlamaya çalışmalı ve ilgili olduğunuzu göstermelisiniz. Onu dinleyerek ilgi alanlarını belirleyip ilgisini o yöne kaydırmalısınız. Çocuğunuzla ne kadar çok vakit geçirirseniz size olan güveni artacak ve sizi dinleyecektir.
Bu sorunları çözmek için en önemli yöntemlerden biride ailenin teknolojiyle olan bağlantısını azaltması gerekir. Çünkü çocuklar rol model olarak öncelikle aileyi seçer. Anne ve baba iş dışında teknolojiyle olan ilgisini kesmelidir. Öngörürsünüz ki ailenin elinden düşmeyen akıllı telefonlar asosyal çocukların yetişmesine neden olmaktadır. Siz kitap okuyun ki çocuğunuz da okusun. Ona örnek olun. Teknoloji aletleri ortak kullanım alanlarında olmalı. Çocuğunuz her zaman gözünüzün önünde olması ona baskı yapacaktır ve internette geçirdiği zaman giderek azalacaktır. Çocuklarınıza en az bir spor dalında iyi olması için uğraşın. Gerekirse çocuğunuzla birlikte kursa yazılın. Müzik aleti çalmasını sağlayın. Gerçek dünyada olabildiğince aktif olmasını sağlayınki sanal dünyadan uzaklaşabilsin. Arkadaş edindirmeye çalışın. Son olarak unutmayınki çocuğunuzun gerçek hayattaki paylaşımları sanal ortamdaki paylaşımların yerini asla tutamaz.