Klimanın Çocuklara Etkisi - Yararları ve Zararları

http://saglikliyasamvebiz.blogspot.com/2014/07/klimanin-cocuklara-etkisi-yararlari-ve.html
Yaz ayılarının vazgeçilmezi klimalar. Çok sıcak bölgelerde klima olmadan 1 gün bile geçirmek çok zor. Hele ki ramazan ayında oruç tutarken sıcaktan bunalanlarımız hemen klimayı açıyor ve evde bulanan çocuklar dahil karşısına geçip serinliyoruz. Peki klima ne kadar sağlıklı. Klimanın zararları neler? Klimanın çocuklara zararları neler? Klimanın Çocuklara Etkisi Neler?
Özellikle çocuklarda çok büyük sıkıntı yaratabilecek olan klimaları doğru kullanmak önemlidir. Düzenli bakım ve temizliği yapılmayan klimalar tam bir hastalık yuvasına dönüşür. Allerjik Astımlı çocucuklar, allerjik nezle çocuklar ve egzeması olan çocuklar daha çok risk grubu altındadır. klimada filtrelerinde oluşan aşırı nem sebebiyle klima içinde küf ve ev tozu akarları birikir. Biriken bu küf ve ev tozu akarları oda içine yayılır. Allerjen olarak bildiğimiz bu küf , ev tozu akarları gibi canlılar çocuklarda var olan astım ve allerjik hastalıkları alevlendirir. Astım krizine kadar yol açabilen klimaların düzenli filtre temizliği yapılmalıdır. Ya da kendi kendini temizleyen klimalardan alınmalıdır.
Klimanın zararlarından bir taneside çocuklarda sürekli ve ilaçlara yanıt vermeyen öksürük yapabilir. Akciğerlerde kalıcı hasar dahi bırakılabilecek olan klima doğru kullanım gerektirmektedir. Çocukların asla klima karşısında uyumak gibi bir yanlışa düşmemeli ve klima karşısında kesinlikle kalmamaları gerekmektedir. Klimanın yararları varmıdır? Klimayı doğru kullandığımızda ise klima bu tür hastalar için faydalı dahi olacaktır. Doğru sıcaklık ve nem oranında astım hastaları daha rahat edecektir. Ve yeni çıkan klimaların ortamdaki havayı temizleme özelliği ile daha temiz bir hava solumuş olacaklardır. Doğru klima kullanımı nasıl olmalıdır.
Klimayı nasıl kullanalım?
Astım hastaları ve genel olarak hepimiz için uygun klima ısısı 24 - 25 derecedir. Uygun nem ise %40 tır. Klima karşısına geçip kesinlikle oturulmamalı veya uyunulmamalıdır. Klima filtresi düzenli aralıklarla mutlaka temizlennmelidir. Klima ile ortam havası birden soğutulmamalıdır. yavaş yavaş soğutularak vücudun ısısı dengeli bir şekilde düşürülmelidir.